У Києві відбувся фінал фестивалю “Митниця. Нова режисура”

4 та 5 жовтня в Театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра відбувся заключний етап фестивалю “Митниця. Нова режисура”, як повідомили в анонсі театру. Головна мета цього фестивалю – відкривати нові обличчя в мистецтві режисури, надавати можливість молодим талановитим режисерам отримати визнання та представити свої унікальні творчі підходи. Учасники фестивалю, в основному молоді та амбітні режисери, представили аудиторії фрагменти вистав за виборами сучасних п’єс.

У поточному році фестиваль “Митниця” був організований в співпраці між Театром на лівому березі та Театром Драматургів, і учасники працювали виключно з українськими сучасними драматичними творами. За словами Тамари Трунової, головної режисерки Театру на лівому березі та кураторки фестивалю “Митниця”, цей захід спрямований на підтримку та розвиток нового режисерського покоління в театральному мистецтві.

Протягом цих двох днів гості фестивалю мали змогу насолодитися різноманітністю тем та ідей, представлених режисерами. Вони відчули колорит Кримськотатарських мотивів у виставі Софії Салецької “У-подібне перехрестя” за п’єсою Ольги Мурашко, а також підтримали українських військових у виставі “В полоні” від Ігоря Білиця в режисурі Яни Поцелуй. Режисер Роб Фельдман представив комедійну виставу за п’єсою Ніни Захоженко “Копи проти равликів”, де глядачі могли насолодитися боротьбою з кавовими равликами.

Серед інших вистав, гості фестивалю мали змогу побачити різні тлумачення п’єси Катерини Пенькової “Wieprzowina/Свинина” від режисерів Євгенія Резниченка та Олександра Соколова, а також відчути атмосферу минулого та майбутнього завдяки виставі Володимира Сурая за п’єсою “П’ять пісень полісся” Люди Тимошенко.

Після кожного вистави, учасники разом із акторами взяли участь у дискусіях з глядачами та журі, де розповіли про свої плани та роботу над майбутніми виставами, поділилися власним сприйняттям текстів.

“Фестиваль пов’язаний із спадкоємцем нашого театру – Едуардом Митницьким, для якого важливою була можливість почути нові голоси на сцені. Він завжди запитував: “Покажіть мені щось, що ми ще не бачили”, і саме цей підхід є суть фестивалю. Ми сподіваємося побачити те, чого ще не було”, – зауважила Тамара Трунова.

Журі фестивалю “Митниця” включало у себе визнані імена в сфері культури і мистецтва, такі як Анна Бубнова, Анастасія Гайшенець, Ілона Демченко, Валентина Клименко, Андрій Корнієнко, Максим Курочкін, Олексій Суханов, Тамара Трунова, Віка Федоріна, Ірина Чужинова.

Фестиваль “Митниця. Нова режисура” вперше відбувся у 2022 році та був створений Театром на лівому березі з метою підтримки та розвитку молодих режисерів у галузі театрального мистецтва. Цей фестиваль був започаткований як продовження Фестивалю пам’яті Едуарда Митницького “Простір Майстра”, який відбувся у 2021 році та був ініційований Стасом Жирковим та Тамарою Труновою. Переможцем першого фестивалю став Олександр Соколов з п’єсою “Самотній Захід” Мартіна Макдони, а прем’єра цієї вистави запланована на весну 2024 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *