У Києво-Печерській лаврі обговорили з міжнародним альянсом захист об’єктів від обстрілів рф

ALPH Foundation відіграла ключову роль у допомозі команді Національного заповідника у вирішенні питань, пов’язаних із придбанням упаковувального матеріалу, обладнання для зберігання та шифрування колекції.

У вересні цього року ЮНЕСКО внесло Софійський собор, Києво-Печерську лавру та історичний центр Львова до списку об’єктів Світової спадщини, які перебувають під загрозою. Про це було оголошено прес-службою ЮНЕСКО. “Комітет Світової спадщини, зібраний у Ер-Ріяді до 25 вересня, сьогодні прийняв рішення включити об’єкти ‘Софійський собор і пов’язані з ним монастирські будівлі та Києво-Печерська лавра’ та ‘Львів — ансамбль історичного центру’ до списку об’єктів Світової спадщини в небезпеці через загрозу зруйнування внаслідок наступу російських військ”, — зазначається у повідомленні.

Саме тому збереження національних святинь та культурної спадщини стало завданням, яке має найвищий пріоритет для відповідних діячів та чиновників.

Представники Міжнародного альянсу захисту культурної спадщини в зонах конфліктів ALPH Foundation під керівництвом Валері Фріланда відвідали Київ та територію Верхньої лаври, де зустрілися з керівництвом Заповідника під керівництвом Максима Остапенка, який наразі очолює Національний заповідник. За словами Ірини Мартинюк, головного куратора фондів Заповідника, фонд сприяв у закупівлі упаковувального матеріалу, обладнання для зберігання та шифрування колекції. Також, ураховуючи постійні проблеми, пов’язані із відключенням електроенергії, компанія передала фондам зарядну станцію EcoFlow. В початковий період повномасштабного вторгнення, фонд ALPH був одним із перших, хто запропонував допомогу Заповіднику з метою захисту його колекцій від можливої небезпеки знищення.

Під керівництвом екскурсовода Катерини Воевудської делегація відвідала Успенський собор, який нещодавно було засекречено за підтримки фундації компанією Skeiron. Крім цього, вони отримали у подарунок книгу “Велика історія Великої церкви,” видану до відзначення 950-річчя Успенського собору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *