Демографічний портрет українських біженців зазнав змін

Найбільша частина українських біженців, що складає майже 60%, представлена матерями, які мають неповнолітніх дітей. Ця інформація підтверджується результатами нового соціологічного дослідження, проведеного під назвою “Біженці з України”. Враховуючи воєнний стан в Україні, існують певні категорії чоловіків, які мають право на перетин кордону. Серед них батьки трьох або більше дітей і чоловіки з інвалідністю. Зрозуміло, що деякі можливо отримали ці дозволи незаконно. Інші чоловіки виїхали з окупованих територій через треті країни, такі як Росія та Білорусь. Ці чоловіки також включені до цієї статистики, оскільки за кордоном вони отримали статус тимчасового захисту і можуть легко ідентифікуватися.

Ці дані були зібрані і проаналізовані дослідницькою агенцією Info Sapiens за замовленням Центру економічної стратегії. Ця агенція провела два соціологічні дослідження у рамках проєкту “Біженці з України: наміри повернутися, вплив на українську економіку та рекомендації щодо державної політики”.

За даними на травень 2023 року, демографічний портрет українських біженців дещо змінився. Тепер серед дорослих трохи більше чоловіків, а саме 22%. Також зросла частка дорослих чоловіків серед тих, хто отримав статус тимчасового захисту в ЄС, становлячи 29% на травень 2023 року. А частка дітей серед біженців залишилася практично незмінною.

Основні показники освіти біженців залишилися практично незмінними. Більше половини біженців (63%) мають вищу або незакінчену вищу освіту, 24% мають середню спеціальну освіту, 11% мають загальну середню освіту, а 2% мають незакінчену середню освіту.

Щодо моменту виїзду, найбільше число біженців залишили Україну в березні 2022 року, коли виїхало близько 40% з тих, хто брав участь у листопадовому дослідженні. Ще близько 13% виїхали в другій половині березня і приблизно 10% у квітні.

За розподілом за віком і місцем проживання, варто відзначити, що найбільша частка дітей до 18 років перебуває в Польщі (56%), а найбільше молодих людей віком від 18 до 34 років мешкає в Чехії (21%). В Італії висока частка українських біженців віком 35-49 років (27%).

За житловими умовами, більшість біженців проживає в окремих квартирах або будинках, але також є ті, хто живе в кімнатах разом з іншими українцями або місцевими жителями (30%), або у гуртожитках чи центрах для біженців (майже 14%). Щодо витрат на житло, варто відзначити, що найвищий відсоток тих, хто самостійно сплачує за житло, є в Польщі (62%), а в Німеччині понад 70% біженців отримують повну компенсацію на житло від місцевої влади або живуть безоплатно.

Також важливо відзначити територіальний розподіл біженців. Найбільше населення втратила Запорізька область, де майже чверть усього населення (23%) виїхала за кордон. Також значна кількість біженців походить з Києва та Київської області (19% кожен), Дніпропетровської області (18%), Миколаївської та Херсонської областей (по 16%).

Біженці стикаються з різними труднощами, такими як обмежений доступ до медичних послуг, високий рівень бюрократизації та неповільне видача необхідних документів. Проте багато з них відзначають, що їм більше подобається жити в Україні.

Вивчаючи ситуацію щодо можливого повернення, можна виділити три основні сценарії:

  1. Оптимістичний сценарій: 2,9 млн осіб можуть повернутися до України.
  2. Середній сценарій: 2,6 млн осіб.
  3. Песимістичний сценарій: 2,2 млн осіб.

За всіма сценаріями найвищий відсоток тих, хто готовий повернутися в Україну, припадає на осіб старше 65 років. У той же час, найнижчий відсоток тих, хто готовий повернутися, спостерігається серед людей з вищою освітою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *